Newfoundland

Hoofdaannemer: Canary Wharf Contractors
Klant: Canary Wharf Group
Aantal verdiepingen: 61
Hoogte: 220 meter
Opleverdatum: Q4 2018 

Korte constructie periode
10.000 ton aan stalen constructie elementen
Elk geleverd op exact het juiste moment
Gelegen in het financiële hart van London

De bouw van de 61 verdiepingen tellende woontoren 'Newfoundland' is een uitdagend project. De bouwplaats bevindt zich aan de westelijke zijde van het Canary Wharf district en is aan één kant begrensd door een steiger. Aan de 3 andere zijden liggen drukke wegen waardoor er geen ruimte overblijft voor de opslag van bouwmaterialen. Het bouwen van een toren onder deze omstandigheden vereist een uitstekende samenwerking tussen de verschillende aannemers en een uitstekende logistiek en planning.

 

Het kleine grondoppervlak vormt een unieke technische uitdaging. Normaal gesproken hebben gebouwen van deze omvang brede steunkolommen, waardoor het netto verhuurbare oppervlak per verdieping relatief klein is. 
Daarnaast speelde er nog een belangrijke factor mee in het ontwerp van de draagconstructie: de toren is gesitueerd direct boven de tunnels van de Jubilee metrolijn. Het gewicht van de toren moest dus goed kunnen worden verdeeld naast en tussen de tunnelbuizen. 

De oplossing was een stalen exoskelet dat 90 procent van het gewicht draagt. De krachten worden via de opvallende diagrid-structuur opgevangen. Het ‘mega grid’ aan de onderkant van de toren verdeelt deze krachten gelijkmatig tussen de beide zijden van de Jubilee tunnels.

‘Wanneer voltooid, biedt Newfoundland zijn bewoners een adembenemend uitzicht over Londen.’

 

Hollandia is verantwoordelijk voor het detailontwerp, de fabricage, het transport en de montage van deze unieke staalconstructie. We hebben een innovatieve manier gevonden om het gebouw snel te kunnen bouwen en de relatief licht uitgevoerde betonnen kern tijdens het bouwproces continu te ondersteunen. Dit deden we ondermeer door vier verdiepingen tegelijk te bouwen.

 

 

Het diagrid bestaat uit ruitvormen die ontstaan door elkaar kruisende diagonale stalen balken over de gehele hoogte van het gebouw. Elke vier verdiepingen kruisen deze balken elkaar middels een knoop. Op deze punten is het buitenframe met de kern verbonden via geprefabriceerde betonnen vloerelementen. Tijdens het aanbrengen van de constructie worden er op de tussenliggende verdiepingen betonnen vloeren gegoten en nagespannen. Zo werd het gebouw opgetrokken in stappen van telkens vier verdiepingen tegelijkertijd.