Kennedy toren

Klant: OntwikkelingsCombinatie Eindhoven
Verdiepingen: 22
Hoogte: 85 meter
Oplevering: Oktober 2003

Unieke constructie
2.500 ton aan stalen constructie elementen
Locatie: Centrum van Eindhoven

De Kennedy-toren in Eindhoven is een blikvanger voor het centrum van de stad. De toren met 22 verdiepingen is gemaakt van staal en glas en heeft daardoor een transparant en open karakter. Om het gebouw te integreren in de omgeving heeft de plattegrond van het gebouw de vorm van een parallellogram. 
Een opvallend aspect is het feit dat het onderste deel van het gebouw smaller is dan de bovenkant van het gebouw. Deze grote overhangende façade was een technische uitdaging. De oorspronkelijke oplossing was om deze te ondersteunen met een massieve betonnen kern. Deze kernconstructie zou ten koste zijn gegaan van 63 vierkante meter vloeroppervlak per verdieping. Door de massieve kern zou het gebouw tevens haar transparante karakter verliezen.

 

 

Een brainstormsessie met de architect leidde tot een innovatieve oplossing: een open stalen draagconstructie met kolommen en diagonale stutten in het centrale gedeelte van het gebouw. Buiten deze kernstructuur strekken de diagonalen zich uit als poten (of hellende kolommen) naar de buitenwand, hetgeen resulteert in zich repeterende Y-vormige stalen constructies. De diagonale poten bereiken de buitenwand op drie niveaus hoger dan het startpunt in de kern.

De toren kan worden opgetrokken in clusters van steeds drie verdiepingen. Een 'Y' bedekt twee van deze clusters - dat is zes verdiepingen. De onderste drie van deze verdiepingen rusten op de onderliggende diagonale kolom, terwijl de bovenste drie verdiepingen aan de diagonale kolom erboven zijn opgehangen. 

Veel aandacht werd besteed aan het ontwerp van de knopen, omdat de meeste van deze elementen zichtbaar zouden blijven in het interieur.

 

 

Een grote uitdaging voor dit type constructies is brandwerendheid. Behandeling van de balken en kolommen met vermiculite was geen optie omdat de architect veel waarde hecht aan de esthetische kwaliteit van het staal en de zichtbaarheid van constructie als onderdeel van de interieurbeleving. 
Veel verschillende methoden voor brandwering zijn onderzocht waarna de keuze is gemaakt om het staal te coaten met brandwerende verf. Deze optie bleek de mooiste en ook nog eens de meest voordelige oplossing te zijn.

 

 

‘ZNS/Hollandia heeft als bouwteampartner in het voortraject en vervolgens als uitvoerende van de staalconstructie het bouwpoces uitstekend beheerst en zorggedragen dat de kwaliteit van het eindresultaat van hoog niveau is. Dat daarnaast het proces in zeer goede harmonie en naar ieders tevredenheid is verlopen, maakt dat wij met zeer veel genoegen terugkijken op de bouw van de Kennedy Toren en onze samenwerking met ZNS/Hollandia’ 

Project manager - OntwikkelingsCombinatie Eindhoven

De Kennedy-toren werd in korte tijd gebouwd dankzij intensieve coördinatie tussen ontwerp, fabricage en montage. De staalconstructie werd in de fabriek voorgemonteerd en in zo groot mogelijke delen naar de bouwplaats vervoerd.